logo

نواندیشان آتی نگار فرتاک

بنر
دیدوانسوپر اپلیکیشن دیدوان
icon

خانه

icon

وبلاگ

icon

دیده‌بان آینده‌

icon

محصولات

icon
icon

سوپر اپلیکیشن دیدوان

آینده نگاری چرا و چگونه؟

در عصری که تنها عامل ثابت، تغییر است؛ صرفاً توانایی پیش‌بینی روندهای آینده، دردی از افراد و سازمان‌ها دوا نمی‌کند. از آنجایی که جهان به سمت تحولات بی‌سابقه فناوری، اجتماعی و زیست‌محیطی در حال شتاب گرفتن است، سازمان‌ها مجبورند از استراتژی‌های واکنشی فراتر رفته و تحلیل آینده ‌نگاری را به عنوان سنگ بنای فرآیندهای تصمیم‌گیری خود بپذیرند. این رویکرد به کسب‌وکارها قدرت می‌دهد تا پیچیدگی‌های آینده را به وضوح شناسایی و عدم اطمینان را به فرصت تبدیل کنند. در این نوشتار، نُه روش پیشرفته آینده ‌نگاری را که توسط شرکت‌ها به کار گرفته شده‌اند، معرفی می‌کنیم. هلدینگ‌های قدرتمند به وسیله‌ی این روش‌ها، نه تنها جلوتر از منحنی‌ها می‌مانند، بلکه به طرز ماهرانه‌ای سرنوشت خود را در یک چشم‌انداز همیشه در حال تکامل به شکل دلخواه می‌سازند. در واقع آینده ‌نگاری درباره‌ی بررسی سناریوهای «چه خواهد شد» و در نظر گرفتن آینده‌های مختلفی است که ممکن است پیش‌رو باشند. این شیوه استراتژیک سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا به سه سوال اساسی بپردازند: با چه آینده‌هایی روبرو هستیم؟ چقدر احتمال دارد که این آینده‌ها اتفاق بیفتند؟ و با توجه به این احتمالات چه اقداماتی می‌توانیم برای رسیدن به اهداف خود انجام دهیم؟

البته آینده ‌نگاری مفهوم جدیدی نیست، بلکه ریشه در استراتژی نظامی و برنامه‌ریزی سیاسی دارد و برنامه‌های کاربردی آن، به طور قابل توجهی در حوزه تجارت گسترش یافته است. 

 

مورد خوانی آینده نگاری 

 

 

همانطور که سرعت تغییرات در تکنولوژی، مدل‌های کسب‌و‌کار، نگرانی‌های زیست‌محیطی، فرهنگ و جامعه شتاب می‌گیرد، اهمیت آینده‌ نگاری نیز بیشتر می‌شود. در حالی که پیش‌بینی آینده با دقت کامل غیرممکن است، روش‌های پیش‌بینی مؤثر، آمادگی سازمان را برای آنچه در پیش است، افزایش می‌دهند. روش‌های آینده‌ نگاری در شکل شماره‌ی 1 به تصویر کشیده شده است.

picture

 

 

1.پیش‌‌نگری (Forecasts, prediction)

 

پیش‌نگری شامل پیش‌بینی‌های آگاهانه درباره رویدادهای آینده بر اساس داده‌ها و روندهای تاریخی است. برخلاف پیش‌بینی‌های صرف، که تخمین‌های دقیقی را ارائه می‌کنند، پیش‌نگری درک وسیع‌تری از نتایج بالقوه ارائه می‌دهد. این روش به سازمان‌ها کمک می‌کند تا احتمال سناریوهای مختلف را بسنجند و بر اساس آن آماده شوند.

 

 

2. شبیه‌سازی بازی‌های جنگی (War Game Simulations)

 

شبیه‌سازی بازی‌های جنگی به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا محیط‌های رقابتی را شبیه‌سازی کنند و رفتارهای رقبای بالقوه را تحلیل کنند. با شبیه‌سازی سناریوهای استراتژیک مختلف، شرکت‌ها بهتر درک می‌کنند که چگونه اقدامات مختلف ممکن است بر نتایج تأثیر بگذارند و آن‌ها را قادر می‌سازد تا استراتژی‌ها و پاسخ‌های خود را اصلاح کنند.

 

 

3. ره‌نگاشت (Roadmaps)

 

ره‌نگاشت که اغلب در زمینه‌های فنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، نقاط عطف پیش‌بینی‌شده برای فناوری یا توسعه محصول را مشخص می‌کند. با ایجاد یک جدول زمانی و اهداف مشخص، سازمان‌ها می‌توانند منابع و تلاش‌های خود را هماهنگ و اطمینان حاصل کنند که در مسیر دستیابی به اهداف بلندمدت خود هستند.

 

 

4. پس‌نگری (Backcasting)

 

پس‌نگری با تصور آینده‌ای مطلوب آغاز می‌شود و سپس برای شناسایی گام‌های لازم برای رسیدن به آن آینده، به عقب برمی‌گردد. این روش سازمان‌ها را تشویق می‌کند تا به طور انتقادی در مورد اقدامات فعلی خود، فکر و شکاف رسیدن به نتیجه ایده آل را پر کنند.

 

 

5. سیگنال‌های ضعیف و wildcard (weak signals and wild cards)

 

نشانک‌های ضعیف تغییر به شاخص‌هایی کوچک تغییر اشاره دارند که ممکن است هنوز قابل توجه نباشند، اما می‌توانند به روندهای بزرگتری تبدیل شوند. از سوی دیگر، wild cards، رویدادهایی با احتمال کم، اما تاثیر زیاد هستند که می‌توانند آینده را به شدت تغییر دهند. با نظارت بر این سیگنال‌ها و آماده شدن برای wildcards، سازمان‌ها می‌توانند انعطاف‌پذیری خود را در برابر تغییرات غیرمنتظره افزایش دهند.

 

 

6. تحلیل روندها و مسائل نوظهور (trends and emerging issues analysis) 

 

تجزیه و تحلیل روند، شامل جمع‌آوری داده‌‌ها برای شناسایی الگوها در طول زمان است. اما تجزیه و تحلیل مسائل نوظهور، بر رویدادهای جدیدی تمرکز می‌کند که ممکن است الگوهای موجود را مختل کند. این روش‌ها با هم به سازمان‌ها کمک می‌کنند تا تغییرات در محیط خود را پیش‌بینی کنند و استراتژی‌های خود را بر این اساس تطبیق دهند.

 

 

7. پویش افق (horizon scanning)

 

پویش افق اطلاعات را به طور سیستماتیک برای تشخیص علائم اولیه تحولات مهم، جمع‌آوری می‌کند. سازمان‌ها با شناسایی مسائل نوظهور، می‌توانند استراتژی‌های فعالی را توسعه دهند و با تغییرات آتی همسو شوند. بنابراین سازمان‌هایی که اهمیت پویش افق را درک می‌کنند، نسبت به دیگران مزیت رقابتی نیز بدست خواهند آورد.

 

 

8. سناریوها (Scenarios)

 

سناریونگاری سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا آینده‌های بالقوه متعدد را بر اساس حقایق شناخته شده و متغیرهای نامطمئن کشف کنند. با ایجاد روایت‌های جایگزین حول این عدم قطعیت‌ها، شرکت‌ها می‌توانند استراتژی‌های انعطاف‌پذیری را توسعه دهند که پیامدهای احتمالی مختلفی را در بر می‌گیرد.

 

 

9. روش دلفی  (Delphi method)

 

روش دلفی یک رویکرد پیش‌بینی تعاملی است که گروهی از متخصصان را درگیر می‌کند تا بینش‌هایی درباره پیشرفت‌های آینده ارائه دهند. گروه از طریق دورهای تکراری پرسش و گفتگو، پاسخ‌های خود را محدود می‌کنند و به سوی یک اجماع که تصمیمات استراتژیک را تعیین می‌کند، همگرا می‌شوند.

برای پیشرفت در محیط پرشتاب امروزی، شرکت‌های موفق اهمیت ادغام تحلیل آینده ‌نگاری در چارچوب‌های استراتژیک خود را تشخیص می‌دهند. با این حال، یک برنامه آینده ‌نگاری واقعاً مؤثر، فراتر از اتخاذ این روش‌ها است. این امر مستلزم تعهدی فراگیر در سطح سازمان، برای پذیرش تغییر و نوآوری است. هلدینگ‌های آینده گرا با پرورش فرهنگ آینده نگاری، خود را برای عبور از عدم اطمینان و شکل دادن به آینده‌ای مطلوب، تجهیز می‌کنند.